Borrelia-infektion skyldes en bakterie, der overføres via flåtbid. Borrelia-infektion er den mest almindelige flåtoverførte sygdom i både Danmark og på verdensplan. Man skønner, at 10-20 % af skovflåter er inficeret med borrelia. I Danmark er det omkring 15 %.
På trods af den høje forekomst af borrelia i flåter, er risikoen for at blive syg af borrelia-infektion efter et enkelt flåtbid forholdsvis lille. Det skyldes, at smitten ikke bliver overført med det samme.
Både TBE og borrelia overføres via flåtbid, men der er væsentlige forskelle på de to sygdomme. Du kan læse mere om TBE i afsnittet "Fakta om TBE". Forskellene mellem sygdommene er uddybet i "Forskel på TBE og borrelia-infektion".
Overførsel - Borrelia findes i flåtens tarmkanal, og sygdommen overføres ofte først omkring 24 timer efter, at flåten har bidt. Derfor kan risikoen for borrelia-infektion mindskes ved at fjerne flåten hurtigt.
Tidlige symptomer - ofte vil det første tegn på borrelia-infektion være et rødt afgrænset udslæt på huden, der hvor flåten har bidt sig fast. Udslættet kan vise sig inden for et par dage men ofte vil der gå længere tid.
Læs mere om symptomer på TBE.
Langvarige konsekvenser - Infektion med borrelia kan sprede sig, og der kan opstå symptomer som træthed, hovedpine, feber samt led- og muskelsmerter. I sjældne tilfælde kan infektionen sprede sig til hjernen (neuro-borreliose), og der kan opstå nakke/rygstivhed, nervesmerter eller lammelser.
Risikoområder - Borrelia er udbredt i store dele af verden.
Læs mere om forskelle på TBE og borrelia-infektion.
Da det tager tid inden borrelia overføres, kan det mindske risikoen at fjerne flåten hurtigt. Borrelia-infektion kan ikke forebygges med vaccination, men det er muligt at behandle alle stadier af sygdommen med antibiotika. Det er dog vigtigt at starte behandlingen så tidligt som muligt for at mindske risikoen for følgesygdomme.